AGGR-PHOTOGRAPHY

By: ZaminOmar Personal Photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Feb-2009 00:00 Email | Share | Bookmark
Laporan DSLR class (1st miniPHOTOcamp '09) 14 & 15Feb 2009

 


group photo my 1st miniPHOTOcamp 14&15feb'09

CLICK BAWAH UNTUK MELIHAT LAPORAN CLAS2 SEBELUM INI
laporan clas 1
Laporan clas 2
Laporan clas 3
Laporan clas 4
Laporan clas 5
Laporan clas 6
Laporan clas 7
miniPHOTOcamp1

Laporan DSLR class (1st miniPHOTOcamp '09) 14 & 15Feb 2009
Syukur Alhamdulillah,my 1st photocamp terlah berlangsung dengan jayanya.Dan saya d bantu oleh Yong & Mus pada sesetengah sesi semasa class berlangsung.Mus & Yong menyertai saya selepas mereka habis shoot job yang saya berikan.Dan Antara Peserta yang hadir ialah.

1.Uncle G-(sg.petani)-sony
2.zuhdy - (baling) - sony
3.hasrul -(alor setar)- nikon
4.juliana-(KL/nilai)-nikon
5.shahrul azwan -(Penang)-nikon
6.faiz-(alor setar)-canon
7.Elly-(kulim)-nikon



Para peserta rata2 dari apa yg sy dapat tahu sebelum menghadiri class ini masih menggunakan mode auto,ada yang belum mengeneli camera dan bermacam2 masalah lagi.

hasrul depan,faiz belakang

.Kini selepas tamat class....semua berkata "laa pakai manual lg senang sebenarnya"....yup...pakai manual lg senang sebenarnya sekiranya kita tahu cara pengendaliannya.Cuma para peserta belajar cara terbalik kali ni.Saya mengajar mereka cara yang sukar tetapi mudah dipaham,last2 clas baru saya ajar cara mudah untuk mengendalikannya.


mengejar sunset & belajar mengambil gambar potrait

faiz menjadi model utk gambar menggunakan reflector

Pada mulanya para peserta agak2 pening lalat,tetapi setelah diserapkan ilmu gaya santai,semua da mula mendapat rentak,tidak kurang juga ada yang menjerit kesukaan selepas dapat mengambil gambar & pass test yang saya berikan.



gambar2 ketika class

Class kali ini agak menarik bagi saya.Sebelum class bermula semua terpaksa menunggu si Faiz yang bertolak lambat,kemudian sesat,tapi syukur,jumpa & attend gak clas.Apa yang menarik?Class bermula slow tetapi habis dengan pantas kerana pembelajaran,nota serta penerangan yang lebih efective, ini membuatkan semua cepat paham!!





antara gambar2 uncle selepas 'di asah' skillnya oleh saya.

Class agak kecoh gak,kerana semua banyak cakap,penat juga saya suruh diam,ingatkan saya seorang sahaja kanak2 rebina,rupa2nya ramai lagi kanak2 rebina.Seperti clas2 yang lalu,cara pemahaman yang saya berikan adalah secara teori kemudian para peserta terus membuat pratikal untuk memudahkan mereka paham.




pahami setiap gambar yang di ambil

Penekanan yang penting semasa class ialah asas 3setting iatu iso,shutter& aperture.Ini kerana 3perkara asas ini akan dibawa kita hingga ke mana2.Bila peserta sudah paham,mudah untuk mereka mengambil gambar yang baik selain mempelajari perkara2 lain.





tidak sukar untuk mendapatkan gambar seperti ini

Para peserta juga diajar teknik asas pengunaan flash,bounce serta cara menjimatkan bateri flash mereka dengan tips yang saya selalu gunakan.Tidak kurang juga,para peserta menjadi semakin gairah apabila diajar teknik CLS & penggunaan reflector.






Para peserta juga diajar untuk memahami sesuatu keadaan/cuaca.Mereka diajar agar dapat mengendalikan camera indoor/outdoor siang dan malam.Bagaimana cara mengendalikan camera dengan betul.Bila kita sudah dapat memahami cuaca & keadaan sesuatu tempat serta mempunyai ASAS yang betul,tiada apa yang sukar lagi walau menggunakan camera basic sahaja.






Rata2 para peserta ambat berpuas hati & gembira dengan wang yang mereka investkan.Ini adalah kerana class ini adalah satu bentuk pelaburan untuk mereka,Mereka juga rajin bertanya,kadang2 tak sempat saya cakap habis,dah ada soalan,walau penat melayan,saya berpuas hati kerana para perserta tidak duduk diam.mereka selalu memberi respon semasa sesi clas berlangsung.






Para peserta juga di ajar beberapa tips yang baru untuk mereka.Antaranya bukan semua gambar gelap itu tidak boleh diguna pakai dan sebaliknya.Mereka juga diberi penekanan untuk mencari angle2 yang menarik serta menggunakan 'otak kiri dan kanan'







Hari pertama clas berakhir sekitar pukul 11pm.Ini disebabkan elly perlu pulang awal atas sebab2 pribadi & ramai dah penat serta kelaparan.Syabas saya ucapkan,walaupun semua penat,namun tiada seorang pun yang merungut penat & boleh tahan lapar!!!






Antara yang menarik pada sesi kali ini ialah,semua peserta termasuk saya,yong & mus menjadi model,ini kerana model terbaik adalah diri kita sendiri,bila kita dapat 'handle' diri sendiri,saya percaya,kita akan mudah untuk 'handle' diri orang lain pula.Sesuatu yang baru saya bawakan pada class kali ini.








Pada hari ke-2 para peserta tidak beberapa tertekan.Kerana hari kedua pelajarannya tidak banyak seperti hari pertama.Cuma pada hari ini,para perserta diberi cabaran untuk menghasilkan gambar2 cantik untuk memastikan apa yang mereka pelajari berkesan.Kadang kala saya terpaksa mengambil gambar terdahulu kerana ada masanya,peserta tak dapat seperti yang saya nak,lepas saya tunjuk sekeping dua,mereka sudah mempunyai 'guide' & dapat memahami dengan lebih mendalam lagi apa yang saya maksudkan.








Akhir sekali class berakhir pada pukul 8.30pm selepas saya & yong menghantar june ke airport pulang ke nilai.Tahniah saya ucapkan kepada semua peserta,terutamanya pada June yang mempunyai self motivate, penceria clas,peserta pertama sampai & terakhir pulang & terajin kerana hampir 10saat,satu shutter dia tekan!!!.Gambar2 entry ini juga sebahagian besar di ambil oleh uncle,yong,ada juga di ambil oleh faiz,mus & beberapa keping oleh saya sendiri.Ini gambar yang sempat saya Up kan dahulu.

Sekian.
Z.O.
ZaminOmar
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gambar di bawah semua dari camera hasrul yang menggunakan kit lense.

termenung seketika

sesi pratikal

try & error

jadik model

sekali tengah dok terang kena tembak

2 org adik menjadi model pulak

sunset

panning

owh manjanya

sesi belajar

play with line

pose lagi

menung

aksi ganaih ni

carik setting

opss

tipon time

owh tangan....

erm

half-cut ker?

most wanted...sapo erk?

da mcm pre wedding plak

aksi pakcik gersang

mus-sharp shutter.

si comel bersama si comel

tengah rindu sapa la 2 erk

simple,clean & nice!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gambar di bawah semua dari camera elly yang menggunakan kit lense.






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gambar di bawah semua dari camera zuhdy yang menggunakan kit lense.





















--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Photographer ZaminOmar © All rights reserved.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Glamourous,intimate, sexy, natural and journalistic is how I describes art trues my eye & currently I'm doing >>
- wedding, engagement sessions,modern portraiture,modeling,events,sport,commercials,convocation & etc.
If you would like me to be the photographer at your event, please contact me with your date,venue and tentative itinerary.
Early booking is advised. I'm based in Penang,Malaysia but will travel if required.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Mohamad Zamin Omar*
AGGR-PHOTOGRAPHY
www.zaminomar.com ®
-Principal Photographer/Designer
B-2-14 Rumah Pangsa Kg.Melayu
11500 Air Itam
Pulau Pinang.
email : zaminomar@gmail.com
YM: azroy_kirana_muzaini
Hp: +6.017-5.9999.14 / +6.019-640.55.16

[img]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net