AGGR-PHOTOGRAPHY

By: ZaminOmar Personal Photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-Jul-2008 00:00 Email | Share | Bookmark
Laporan Bengkel Asas Kamera DSLR- Teratak Riverview 12/13july

 
 
 
 
 
full time photographer.
coverage : unlimited,around da world.
>>YM>>azroy_kirana_muzaini
>>shoot mostly "EVERYTHING"- just call for any enquire
>>need my service?just email me or call...


DEAR ALL CUSTOMER : Sekiranya ingin membuat tempahan perkhidmatan AGGR boleh call terus d 017-5999914 ataupun email di zaminomar@gmail.com
AGGR juga menerima sebarang gambar untuk diedit..custom frame/direct print to CD/DVD/tempahan album & custom bag.









tahniah kepada semua perserta & sy sendiri...kita semua yg terbaik

Laporan Bengkel Asas Kamera DSLR- Teratak Riverview 12/13july(Perak)...


Syukur alhamdulillah ke hadrat ilahi....class asas digital photography kali berjalan dengan lancar seperti yang dirancang dengan anjuran Anggunpengantin/KelabFotografi Media Teluk Intan dan tenaga pengajar rasminya saya....

senarai perserta yg hadir
1. Yus (t.Intan) Nikon d200
2. Rawi (t.Intan) Nikon d70s
3. ManCb (t.Intan)Canon 40d
4. Dzul Taiping Olympus 510
5. Fadzli Taiping Nikon D80
6. Fairuz Nice Nikon D200
7. Abu Locus (Sabak Bernam) Nikon D70
8. Wan Faszly Rawang Nikon D80
9. Azrol Penang Canon 400D
10. Mus Penang Fuji 5700
11. Ustaz Shahrum (Kg.Gajah) Nikon D70s
12. Nazim Nikon d70s
13. Syahrin (T.Intan) Nikon D40
14. Khairul (t.Intan) Nikon D40


rawi in action : pic permintaan ramai untuk freezkan air..hehehe

class:12jun 08
sesi pertama

kelas telah bermula pada pukul 10.30 pagi & berakhir pada 6.30pm pada hari pertama.Seperti biasa...perkara2 asas diterangkan sepintas lalu & pratikal 75% memandangkan perserta berminat untuk merasai sendiri pengalaman dalam dunia reality.Suasa class kali ini agak berlainan dari biasa kerana di buat 2 hari & berlokasi d jeram....jadi tiada ganguan persekitaran & semua perserta & sy lebih releks & bersantai tetapi serious semasa proses pembelajaran...Sesuatu yg best kali ini ialah...10 dari 14 org peserta yg hadir adalah CIKGU....& mudah untuk sy mengendalikan mereka...


susana yg mmg best semasa activiti

antara perkara2 yg d beri penekanan yg mendalam dan detail sedikit adalah seperti berikut :

1.Penerangan basic camera/button/function.
2. Aperture Priority/Manual.
3. iso/speed/aperture /exposure
4.DOF/RO3
5.setting kaler & wb-kelvin
6.metering/sport,center weighted.
7.TTL flash & basic setting CLS.
8.fix lense.single aperture lense/jenis2 lense & trick maksimakan gambar dr lense biasa.


antara perkara2 yg d beri penekanan ringkas seta sepintas lalu adalah seperti berikut :

1.acc tambahan camera
2.jenis filter/jenama & penggunaannya
3.shooting mode kesemua jenis,S/P/A/M dll
4.angle & trick camera serta mood sesuatu gambar
5.framing

Selepas selesai class pertama....majlis lebih kepada riadah...Penganjur & beberapa rakan pergi menyediakan makanan sementara yg lain berehat /membersihkn diri serta solat.Time class da habis pada sesi pertama ni...ada beberapa peserta yg dtg mengorek ilmu & ingin mengetahui lebih lanjut tentang diri sy(sy ni biasa jerk sebenarnya...kat penang naik EX5 je selalu)...tp good....walau semua ketika itu lebih tua dr saya kecuali Mus....mereka still hormat sy...terharu gak....sempat gak la sy cita sket2 ttg diri sy sambil memberi tips(time mlm sy kurang bercakap bkn sombong tau...tp penat di siang hari sebenarnya...ehheehheeh.....


antara class & coverage 4x4 yg xder di mana2 class sy sebelum ni

Di sebelah malam....bg mereka yg rajin...Mus & Yus telah meminjamkn sy Laptop mereka utk melihat sepintas lalu gambar2 yg pernah sy ambil & mereka ambil untuk belajar dari melihat gambar....antara perkara yg sering org tanya....'CIK ZAM...ORI KE GAMBAR NI "....sy jwb ada yg ori..ada yg d edit.tetapi 90% pic sy ori.....sy dah buktikan pada semua....mereka yg hadir tau mcm mana nak tgk pic ori & yg dah d tacap rite?
...antara yg kami bincangkan pada sebelah malam ialah

1.framing
2.setting asas spt iso/S/A yg betul
3.angle
4.moment
5.basic editing
6.trick
7.pengunaan flash yg betul.

...Yg paling rajin bersembang adalah YUS..Rawi & MANcb....kami berborak ilmu & pengalaman sehingga pukul 1.30pagi kalo x silap sehingga sy memohon diri utk melelapkn mata kerna terlalu penat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

class:13jun 08
sesi kedua.

Seawal pagi ada yg sudah bangun & memunaikan solat...ada juga yg masih tidur akibat kepenatan...dalam kul 7.30 semua pergi sarapan pagi di luar(area UPSI)...Sesudah itu...semua berangkat kembali ke Teratak untuk memulakan class ke 2.....hari ini lebih simple & cepat.....


setiap masa di isi dengan penuh bermakna


apa yg di beri penekanan pada sesi kedua ini ialah.....

1.avilable light
2.mengawal EV secara manual.
3.pengunaan iso/s/a yg betul.
4.cara pengunaan reflector secara maximum.
5.mix pengunaan light (side lighting/back lighting/CLS).
6.memaximum kan pengunaan light yg sedia ada secara max (flash/matahari/reflector)
7.RO3/DOF/Framing/Angle semasa mengambil gambar potrait yg betul.


...Akhir sekali majlis selesai kita2 pukul 2.30 pm......Tahniah buat Penganjur...perserta serta diri sy sendiri kerana kita semua telah berjaya menjayakan majlis ilmu kali ini......chersssssssssssss


© All rights reserved.





*Mohamad Zamin Omar*
AGGR-PHOTOGRAPHY
www.zaminomar.com ®
-Principal Photographer/Designer/Bos-
B-2-14 Rumah Pangsa Kg.Melayu
11500 Air Itam
Pulau Pinang.
email : zaminomar@gmail.com
YM: azroy_kirana_muzaini
Hp: +6.017-5.9999.14 / +6.019-640.55.16



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net