AGGR-PHOTOGRAPHY

By: ZaminOmar Personal Photoblog

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-May-2008 00:00 Email | Share | Bookmark
BENGKEL ASAS FOTOGRAFI (DSLR)

Nama : BENGKEL ASAS FOTOGRAFI (DSLR)-keutamaan pengguna nikon
Tarikh : 17 may 2008, sabtu
Masa : 8.30 pagi hingga 5 petang
Tempat : BANGLO SY DI BALIK PULAU.
guide : nota basic di sediakan.

keperluan : sila baca buku manual anda terlebih dahulu/bring the DSLR & FLASH manual.

Penyertaan & fee : 1. RM 125 (min & max 5org)
2. RM 100 (min & max 10 org)
3. RM 75 (min & max 15 org)
4. RM 50 (MIN & MAX 20 org
)

jadi penyertaan bergantung kepada permintaan & sekiranya syarat min& max salah satu dr 4 pilihan tidak
dipenuhi....class akan d cansel or d bawa ke tarikh lain.
Kepada mereka yg telah membayar contoh RM125 or RM100 or RM80....tetapi sekiranya class mendapat sambutan 20org....secara otamatik...wang 'lebihan'
anda akan dikembalikan....so anda tentukan 'kos'nya ok!!


Status class yg dihadiri: bersantai.. organizer hanya saya, tiada sijil,tiada refund kalau anda cancel last minit & wang tidak akan d kembalikan.
wang akan di kembalikan sekiranya sy sendiri yg cansel.


Atucara majlis :

9 am : berkumpul di kedai mamak kat KONGSI BALIK PULAU sebelah Petronas.
9.45am : ramai2 menuju ke destinasi class.
10am : Kelas bermula,penerangan teori, nota ringkas & sesi soal jawab.
12.30 pm : break.. makan kat kedai melayu/mamak or laksa balik pulau/solat
2 pm : kumpul balik d banglo balik pulau
2.00 pm : start shooting, praktikal apa yg telah dterangkan.
4.30 pm : selesai | solat
5.00 pm : isi borang kaji selidik/penutup/selesai/bersurai.
5.30 pm : sekiranya ada permintaan ..kita shoot sunset/sawah/landscape & etc selepas itu(i'allah)





perkara2 yang boleh di expect:
1. cara bersantai & tidak terlalu formal
2. saya akan cuba jawab segala kemuskilan & membantu improvekan tahap penguasaan anda
3. air mineral
4. anda akan pulang dengan ilmu baru & perubahan yg mendadak pada hasil kerja anda sendiri

Requirements:
2. DSLR Nikon. (Camera lain juga boleh join(apa aja brand), tetapi reference ikut nikon sahaja terutama d70s/d80... insyallah)
2. RM125, RM 100, RM75 , RM50 (budak2 sekolah pun kata alah....murah bangat neh...henpon kami lg mahai)

Siapa yang patut join?
1. Sesiapa yg baru dlm dunia DSLR
2. Owner yang tak mampu faham manual DSLR anda dan tak mampu join kelas yg mahal2.
3. Susah nak join TT.
4. Tiada peluang nak tag along dengan sesiapa
5. anti sosial.
6.bercadang nak paham camera anda ka pandai...or anda yg pandai?
7.nak beli camera DSLR (sgt2 dialukan)
8.tangkap gambar kdg2 blur/kaler tak naik/xreti setting,tak da kemajuan & sebagainya


Antara perkara penting yang bakal dibincangkan & praktiskan ialah...


apa/bagaimana/bila/mengapa?
(ini bkn silibus)

penekanan akan di berikan yg sy bold


1. Kenali pekara asas ttg camera kita.
2. Accessories tambahan camera.
3. filters, polarizer, ND, UV.
4. shooting mode seperti Aperture priority, Shutter Priority, program, manual & sebagainya
5. basic exposure, aperture, shutter dan iso .
6. + - EV, mengawal exposure manually.
7. Composition, depth of field, dan cara mengawal.
8. Lens, focal length dan kepentingannya
9.rule of thirds atau singkatannya RO3
10. Metering, spot, centre weighted dan metering.
11. Shooting portrait,.. basic guide in framing, angle, DOF
12. Shooting landscape, basic rules in framing, angle, DOF
13. White balance,Auto,KELVIN
14. shooting movement
15. color, controlling color mode
17. focus lock.. exposure lock
20. flash. TTL, manual.. fill flash, bounce flash..
21. CLS basic.. Setup and control.



Okeh. ini saja mampu saya list kan. ada banyak lagi.. kita cover sebanyak mana mampu nanti.

Sedikit tentang saya, tutor anda hari itu (InsyaAllah)

Saya org dalam photography..bermula dari hobi...part time...& kini alhamdulilah...dah setahun lebih menjadi fulltime photographer.

Saya bermula dengan D70s,kit 18-55mm & 50mm sahaja kerana bukan org senang....dari situ sy mengasah diri...memahami segalanya utk menghasilkan
gambar2 yg hampir dengan camera2 mahal & photographer2 pro...yg penting...kita perlu FAHAM........


pengalaman sy paling meluas dlm bidang wedding lah...sy juga pernah cover dari job kecil sampailah job besar buat sy..antaranya

1.wedding
2.kids jurnal
3.family jurnal
4.best friend jurnal
5.local event
6.international event
7.majlis koprat
8.family day
9.convocation jurnal USM & UTM skudai
10.politic assigment
11.assigment dari REUTERS(yg paling sy bangga utk diri sendiri lah)




Cara Untuk menyertai. Dah bayar baru confirm OK

1. PM me direct or call or email utk book tempat.
2. Buat pembayaran RM125 or RM100 or RM 75 or RM50(akan sy maklumkan nilainya mengikut jumlah student) kepada sy secara bank in/online
Account no:

Maybank : 164548070699 (Mohamad Zamin Omar)

3. Inform melalui PM atau email d zaminomar@gmail.com
4.nama anda akan sy publish sebagai perserta
5. Selesai...tungu hari class ok.

6. Warning : NO COD. Confirmation sebelum hari sabtu. Last payment by jumaat 16/05/06


UPDATED PROMOTION & CLASS LIMITED TO 20PERSON ONLY.....
.........flat rate.......PER PERSON RM75
come couple RM 140!!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net